4 zadania z trygonometrii.
connx: 1. Oblicz:
sin3α+3cos3α/sinα
jeżeli α jest kątem ostrym, a tgα=2
2. Uzasadnij równość dla dowolnego kąta ostrego α:
cos2α/1−sinα + cos2α/1+sinα
3. Kąt α jest ostry, a tgα=4/3. Oblicz sinα+cosα
4. Uzasadnij, że dla każdego α∊<0°; 90°) lub (90°, 180°> prawdą jest, że:
(1+sinα)*(1/cosα−tgα)=cosα
Z góry dziękuje za pomoc.
18 lut 17:00
5-latek: Zapisy zadań sa niejednoznaczne
Masz tam Kliknij po więcej przykladow albo ulamki zapisuj za pomocą nawiasow
18 lut 17:09
Metis: 5−latku zajrzyj na @
18 lut 17:14
connx: | | sin3α+3cos3α | |
1. Oblicz: |
| jeżeli α jest kątem ostrym, a tgα=2 |
| | sinα | |
2. Uzasadnij równość dla dowolnego kąta ostrego α:
| cos2α | | cos2α | |
| + |
| =2 |
| 1−sinα | | 1+sinα | |
| | 4 | |
3. Kąt α jest ostry, a tgα= |
| . Oblicz sinα+cosα |
| | 3 | |
4. Uzasadnij, że dla każdego α∊<0°; 90°) lub (90°, 180°> prawdą jest, że:
| | 1 | |
(1+sinα)*( |
| −tgα)=cosα |
| | cosα | |
Poprawione
18 lut 17:53
Mila:
1)
| | cosα | | 1 | |
=sin2α+3* |
| *cos2α=sin2α+3* |
| *cos2α=... |
| | sinα | | 2 | |
| | sinα | |
tgα=2⇔ |
| =2 ⇔sinα=2cosα |
| | cosα | |
sin
2α+cos
2α=1
(2cosα)
2+cos
2α=1
| | 1 | | 1 | | 4 | |
5cos2α=1⇔cos2α= |
| i sin2α=1− |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 3 | | 1 | | 8 | | 3 | | 11 | |
..= |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 10 | | 10 | | 10 | |
18 lut 18:12
5-latek: Nr4
| | 1 | | sinα | | (1−sinα | | (1+sinα)(1−sinα) | |
L=(1+sinα)( |
| − |
| = (1+sinα)* |
| = |
| |
| | cosα | | cosα | | cosα | | cosα | |
| | 1−sin2α | | cos2α | |
= |
| = |
| =cosα |
| | cosα | | cosα | |
Wobec tego L=P
18 lut 18:16
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
18 lut 18:17
Mila:
Witam
18 lut 18:18
Mila:
2)
| | 1 | | 1 | |
L=cos2x*[ |
| + |
| ]= |
| | 1−sinx | | 1+sinx | |
| | 1+sinx+1−sinx | | 2 | |
=cos2x*[ |
| ]=cos2x* |
| =2=P |
| | 1−sin2x | | cos2x | |
18 lut 18:39