Bryły
Karolcia:

Ile wynosi objętość wielościanu, którego wierzchołkami są środki krawędzi dowolnego
czworościanu o objętości V
18 lut 16:59
18 lut 17:01
Karolcia: z czego to wynika?
18 lut 17:03
jc: Od całego czworościanu odejmujesz 4 mniejsze (każdy po V/8) i zostaje V/2.
18 lut 17:10
Janek191:
Z tw. Talesa.
| | 1 | |
Pole niebieskiego Δ równa się |
| pola czarnego Δ. |
| | 4 | |
Wysokość niebieska = 0,5 czarnej wysokości.
18 lut 17:10
Janek191:
| | 1 | |
Źle podałem − objętość małego ostrosłupa jest równa |
| V. |
| | 8 | |
18 lut 17:12
Janek191:
Dalej tak, jak jc:
18 lut 17:13
Karolcia: w odpowiedzi jest 1/2 V i własnie nie wiem z czego to wynika
18 lut 17:18
Janek191:
jc: Ci napisał.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V − 4* |
| V =V − |
| V = |
| V |
| | 8 | | 2 | | 2 | |
18 lut 17:22
Karolcia: dobrze, dzięki wielkie

nie widziałam tego wcześniej
18 lut 17:23