Układ
Olaf12: Kto jest w stanie to rozwiązać?
Rozwiąż układ równań
x2+y2−6+2y+5=0
x−2y−5=0
18 lut 16:41
52: Z drugiego równania obliczam x i wstawiam do pierwszego
18 lut 16:44
Olaf12: a możesz bardziej konkretnie mi to wytłumczyć?
18 lut 16:46
52: x2+y2−6+2y+5=0 <−− dobrze przepisane ?
x=2y+5
18 lut 16:46
5-latek: Pewnie nikt tego nie rozwiaze
Ale dam Ci podpowiedz
Algebraicznie
Wyznacz np. x z drugiego równania i podstaw do równania pierwszego
Graficznie
Rownanie nr 1 to równanie okręgu w postaci ogolnej
Możesz ja przeksztalcic do postaci kanonicznej i narysować ten okrag
Rownanie nr 2 to równanie prostej
Narysuj to na jednym układzie wspolrzednych i odczytaj punkty przecięcia się okręgu i prostej
18 lut 16:46
5-latek: Witaj
18 lut 16:49
Olaf12: Tak dobrze przepisane
18 lut 16:49
52: Witam również
18 lut 16:50
5-latek: Chyba nie .
Ma być pewnie −6x a nie (−6)
18 lut 16:50
Olaf12: A tak, faktycznie −6x

Dasz to radę obliczyć?
18 lut 16:52
52: Dam radę, ale zrobisz to sam
18 lut 16:53
Olaf12: Potrzebuję to na dzisiaj prosze
18 lut 16:54
52: No spokojnie, masz wszystko opisane teraz działaj pisz tutaj, jak ci coś nie wyjdzie na pewno
ktoś ci pomoże
18 lut 16:55
Olaf12: juz mi nie wychodzi
18 lut 16:56
5-latek: Już od razu ? nawet nie minela 1 minuta i nie wychodzi ?
18 lut 16:57
52: Pokaż mi co obliczyłeś.
18 lut 16:57
Olaf12: (x−3)2 + (y+1)2=5
18 lut 16:59
Olaf12: Ja sie poddaje nie dam rady tego zrobić
Dzieki za chęci
18 lut 17:00
5-latek: Nie przeksztalcj tego do postaci kanonicznej (zrobiles to zle)
masz napisane
x=2y+5
wiec
(2y+5)2−6(2y+5)+y2+2y+5=0
licz teraz to
18 lut 17:05