calka
pola: Korzystajac ze wzoru na sume lub roznice funkcji trygonometrycznych obliczyc"
∫cos3xsin7xdx = 1/2 ∫(sin10x+sin4x)dx = ?
co dalej ?
18 lut 16:33
52: suma całek ?
∫(ax+bx)dx=∫axdx+∫bxdx
18 lut 16:35
52: Przed całką powinna być 2, a nie 1/2
18 lut 16:36
pola: Dalczego 2 ?
18 lut 16:41
52: Sorry, dobrze 1/2. Przepraszam moja pomyłka ...
18 lut 16:43
pola: Dobrze mysle: ?
1/2∫sin10xdx + 1/2∫sin4xdx = 1/2( (1/10*(−cos10x) + 1/4*(−cos4x) = −1/20*cos10x − 1/8*cos4x
18 lut 16:54
52: Dobrze

Tylko zapis po pierwszym znaku '=' 1/2 * 1/4 powinno być przy (−cos4x)
18 lut 16:57
pola: zapomniala zamknac nawias duzy tak. Ok dzieki
18 lut 16:58