liczby zespolone
gabi: Obliczyc:
1−(1−i)7
−−−−−−−
1+(1+i)7
18 lut 16:05
gabi: Ktos cos ?
18 lut 16:35
52: | | 1−(1+i)7 | |
pomnóż przez |
| |
| | 1−(1+i)7 | |
18 lut 16:38
pola: predzej pomnozyc to z + , ale co to da?
18 lut 16:56
52: Albo oblicz po kolei (1−i)7 i (1+i)7 ze wzoru de'Moivra
18 lut 16:59
pola: Tak zaczelam na poczatku, ale myslalam, ze jest jakis inny sposob.
18 lut 17:01
Janek191:
(1 − i)7 =[ (1 − i)2]3*(1 − i) = ( 1 − 2 i − 1)3*(1 − i) = ( − 2 i)3*(1 − i) =
= −8*i2*i*(1 − i) = 8 i*( 1 − i) = 8 i − 8 i2 = 8 + 8 i
18 lut 17:07