Rozwiąż układ równań
Kola16: Rozwiąż układ równań
x2 +y2−10=0
x−y+2=0
18 lut 16:02
Metis: wyznacz z drugiego x i podstaw do pierwszego
18 lut 16:04
Kola16: Pomocy!

Obliczysz mi to?
18 lut 16:07
yyhy: y=x+2 (bo x−y+2=0)
x
2+y
2−10=0
x
2+(x+2)
2−10=0
x
2+x
2+4x+4−10=0
2x
2+4x−6=0
x
2+2x−3=0
To już musisz

sama
18 lut 16:11
Metis: Poradzisz sobie
18 lut 16:11
yyhy: x=−3 oraz x=1
czyli y=−1 oraz y=3 (bo y=x+2)
Takie są odp ( (−3,−1),(1,3) )
18 lut 16:13
Kola16: Przecież ja kompletnie tego nie rozumiem
18 lut 16:14
yyhy: No to szybko musisz wrócić do podstaw!
Funkcja liniowa
Funkcja kwadratowa (wyznaczanie miejsc zerowych)
18 lut 16:27
5-latek: No to w takim razie matura poszla sobie w las .
18 lut 16:41