Nikotencław: proszę o pomoc

Działka ma kształt kwadratu o boku długości 17,5 m, druga działka ma kształt prostokąta o
bokach 15,1m i 19,9m.
a) ile siatki potrzeba na ogrodzenie każdej działki

b) pole której działki jest większe i o ile wieksze
30 paź 22:06
ninina: a) obwód działki o boku a=17,5m wynosi:
Ob=4 x a, więc Ob= 70m i tyle potrzeba na ogrodzenie tej działki;
obwód drugiej działki wynosi Ob= (2 x a) + (2 x b)
Ob= (2 x 15,1m) + (2 x 19,9m)
Ob= 30,2m + 39,8m
Ob= 70m
A więc na ogrodzenie każdej działki potrzeba 70m siatki
b) Liczymy pole działki kwadratowej:
P= a2
P= 17,52
P= 306,25 m2
Natomiast pole działki prostokątnej:
P=a x b
P= 15,1 x 19,9
P= 300,49 m2
Jak widzimy, pole drugiej działki jest mniejsze o:
306,25m2- 300,49m2= 5,76m2
31 paź 17:27