Dowód
Oskar : Wykaż że dla każdej liczby naturalnej n wyrażenie n2 +2 jest podzielne przez 3
18 lut 14:21
olekturbo: f(n) = n
2+2
f(3) = 3
2+2 = 9+2 = 11 ≠ :3
18 lut 14:23
Oskar : Ojj przepraszam. Pełne zadanie brzmi: wykaz że dla każdej liczby naturalnej n liczba (n2 +
n)(n2 + 2) jest podzielna przez 6
18 lut 14:26
Oskar : Potrafię udowodnić że jest podzielna przez 2 ale jak udowodnić że jest jednocześnie podzielna
przez 3
18 lut 14:27
olekturbo: (n2+n)(n2+2) = n4 + n3 + 2n2 + 2n = n(n3+n2+2n+2) = n(n+1)(n2+2)
n3+n2+2n+2 = n2(n+1)+2(n+1) = (n+1)(n2+2)
Teraz się zastanów co zrobić z n2+2
18 lut 14:32
olekturbo: kolejna liczba musi się dzielić na 3
Załóżmy, że jest to n+2
n+2 = 3k
n = 3k−2
n2+2 = (3k−2)2 +2 = 9k2−12k+4 +2 = 9k2−12k+6 = 3(3k2−4k+2)
18 lut 14:35
Benny: n(n+1)(n2+2)=n(n+1)(n2−1+3)=n(n+1)(n+1)(n−1)+3n(n+1)
18 lut 14:35