co roble zle ?
df: W skończonym ciągu geometrycznym (an ) wyraz pierwszy jest równy 3, a wyraz ostatni 768.
Wiedząc, że suma wszystkich wyrazów wynosi 1533, oblicz iloraz tego ciągu.
Prosze o wskazanie, gdzie robie blad
768=3*q
n−1
q
n−1=256
1−q
n=511(1−q) | : q
1−256q=511−511q
256q=512
18 lut 14:11
Bogdan:
Trzeba poprawić zapisy: 768 = 3qn−1
zapis w wykładniku zapisujemy w klamrach {n−1}
18 lut 14:16
Janek191:
a
n = a
1*q
n −1
768 = 3*q
n−1 ⇒ q
n−1 = 256 ⇒ 2
n−1 = 2
8 ⇒ n − 1 = 8
n = 9 i q = 2
spr.
| | 1 − 29 | |
S = 3* |
| = −3*( 1 − 512) = 3*511 = 1533 |
| | 1 −2 | |
18 lut 14:22
df: a, no tak, tak. ale to i tak nie wplynelo na wynik . powinno wyjsc ostatecznie q=2
18 lut 14:25
Janek191:
I wyszło

256*2 = 512
18 lut 14:27
df: to byl komentarz do Bogdana , a twoj sposob calkiem sprytny
18 lut 14:32
df: tylko chodzilo mi oto, zeby ktos wskazal blad w tym moim obliczeniu. bo skoro teraz zrobielm
tym sposobem, to i pewnie zrobie nim, gdy dostane podobne zadanie i wtedy znowu sie wyloze na
tym samym
18 lut 14:35