Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
jag0da: y= √2x−x2
18 lut 13:52
Jerzy:
1) dziedzina
2) pochodna
18 lut 13:55
jag0da: Znam zasadę liczenia, ale zatrzymuje się na wyliczeniu pochodnej i nie wiem co na wyjść z
przyrównania do zera.
18 lut 13:57
Janek191:

Otrzymasz punkt, w którym funkcja może mieć ekstremum.
18 lut 13:59
Janek191:
| | 2 − 2 x | | 1 − x | |
f '(x) = |
| = |
| = 0 ⇔ x = 1 |
| | 2√ 2 x − x2 | | √2 x − x2 | |
18 lut 14:01
Janek191:
Mianownik jest > 0 , więc znak pochodnej zależy od licznika:
Dla x < 1 jest f '(x) > 0 − f rośnie
Dla x > 1 jest f '(x) < 0 − f maleje
Dlatego w punkcie x = 1 funkcja f ma maksimum równe f(1) = 1.
18 lut 14:04
Janek191:
?
18 lut 14:24