rozwiaz równanie log
poranek66: Proszę o rozwiązanie w miarę przejrzyście, bym mogła drogą dedukcji dojść skąd co się wzięło

Rozwiąż równanie : log 2+ log(4
x−2+9 )=1+log(2
x−2+1)
18 lut 13:32
Bogdan:
| | cn | |
loga A + loga B = loga (A*B), 1 = logaa, cn−k = |
| , 4 = 22 |
| | ck | |
A teraz drogą dedukcji zastosuj te zalezności w swoim zadaniu
18 lut 13:40
===:
założenie ... ale tu to oczywista oczywistość
a potem
log(4
x−2+9)−log(2
x−2+1)=1−log2
dalej sama
18 lut 13:42
Janek191:
log 2 + log( 4
x −2 + 9) = 1 + log ( 2
x −2 + 1)
log ( 4
x −2 + 9) − log (2
x −2 + 1) = log 10 − log 2
| | 4x−2 + 9 | |
log |
| = log 5 |
| | 2x −2 + 1 | |
| 22(x −2) + 9 | |
| = 5 |
| 2x−2 + 1 | |
| ( 2x − 2)2 + 9 | |
| = 5 |
| 2x −2 + 1 | |
t = 2
x −2
t
2 + 9 = 5*( t + 1)
t
2 − 5 t + 4 = 0
( t − 4)*(t − 1) = 0
t = 4 lub t = 1
2
x −2 = 4 lub 2
x−2 = 1
x − 2 = 2 lub x − 2 = 0
x = 4 lub x = 2
==============
18 lut 13:44
Bogdan:
Hej
Janek −

nie dałeś szansy
porankowi na wykazanie się dedukcją
18 lut 13:51
poranek66: Dzięki wielkie

Do połowy zadania bym dobrnęła, resztę nie dałabym rady:( Pozdrawiam
18 lut 20:50