Całka
M: Ma ktos pomysl jak obliczyć całke z dx/x(x+1)2
18 lut 13:32
Jerzy:
Rozkład na ułamki proste
18 lut 13:34
M: a faktycznie
18 lut 13:35
M: | | A | | bx | |
to bedzie |
| + |
| |
| | x | | (x+1)2 | |
18 lut 13:40
M:
?
18 lut 13:40
Jerzy:
Nie
18 lut 13:47
M: :( a jak ?
18 lut 13:48
Jerzy:
x*(x+1)*(x+1)2
18 lut 13:58
Mariusz:
1=(x+1)−x
1=(x+1)
2−2x(x+1)+x
2
| | (x+1)2−2x(x+1)+x2 | |
∫ |
| dx |
| | x(x+1)2 | |
| | dx | | dx | | x | |
∫ |
| −2∫ |
| +∫ |
| dx |
| | x | | (x+1) | | (x+1)2 | |
Zacznijmy od ostatniej całki a policzymy ją przez części
| | x | | x | | dx | |
∫ |
| dx=− |
| +∫ |
| |
| | (x+1)2 | | x+1 | | x+1 | |
Dodajmy teraz pozostałe całki
| | x | | dx | | dx | | x | | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| dx−2∫ |
| +∫ |
| =− |
| +∫ |
| −2∫ |
| +∫ |
| |
| | (x+1)2 | | (x+1) | | x | | x+1 | | x+1 | | (x+1) | | x | |
| | x | | dx | | dx | | x | | dx | | dx | |
∫ |
| dx−2∫ |
| +∫ |
| =− |
| −∫ |
| +∫ |
| |
| | (x+1)2 | | (x+1) | | x | | x+1 | | x+1 | | x | |
18 lut 18:47