definicja pochodnej
Marta: jak wyliczyć pochodną z definicji, w sensie co to jest h w tej definicji?
18 lut 13:04
Jerzy:
h to przyrost argumentu
18 lut 13:07
Marta: czyli? xD jak to wyliczyć np. x5=5x4? to samo ma wyjść z tej definicji, co podstawić pod h?
18 lut 13:18
18 lut 13:22
Marta: dzięki
18 lut 13:28
Marta: i po prostu =5x4?
18 lut 13:30
Janek191:
Zastosuj wzór na a5 − b5. = (a − b)*(a4 + a3 b + a2 b2 + a b3 + b4)
18 lut 14:07
olekturbo: h = Δx
18 lut 14:17
Marta: sorki Janek nie bardzo rozumiem, mam zamienić a na x i b na h?
19 lut 09:20
Jerzy:
a na x + h , b na x
19 lut 09:35
Marta: o, dzięki, teraz kumam
19 lut 10:43
Marta: czyli dobrze rozumiem, że za x mam podstawić x w tym wzorze, a za h co?, konkretnie 5? i
wyliczyć do momentu aż nie wyjdzie 5x4?
21 lut 21:22
Marta: ?
22 lut 11:42