suma symboli Newtona
jc: | | | | | | | | |
Ile wynosi suma | − | + | − | + ... ? |
| | | | |
Sumę ciągniemy do końca.
(zadanie dla Mariusza na dobranoc)
17 lut 22:56
Mariusz:
Z czynnika sumacyjnego wyszedł mi ciąg który można zapisać rekurencyjnie
a
n+3=−a
n
a
0=1
a
1=1
a
2=0
∑
n=0∞a
nx
n=A(x)
∑
n=3∞a
nx
n=∑
n=3∞−a
n−3x
n
∑
n=3∞a
nx
n=−x
3∑
n=3∞a
n−3x
n−3
∑
n=0∞a
nx
n−1−x=−x
3∑
n=0∞a
nx
n
A(x)(1+x
3)=1+x
| 1+x | | (1+x) | |
A(x)= |
| = |
| |
| 1+x3 | | (1+x)(1−x+x2) | |
1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
(1−λ1x)(1−λ2x) | | 1−λ1x | | 1−λ2x | |
A−Aλ
2x+B−Bλ
1x
A+B=1
−Aλ
2−Bλ
1=0
B=1−A
Aλ
2+(1−A)λ
1=0
B=1−A
Aλ
2−Aλ
1+λ
1=0
A(λ
1−λ
2)=λ
1
1−x+x
2=0
Δ=1−1*4=−3
λ
1−λ
2=−
√3i=
| (1−√3i)√3i | | 3+√3i | |
A= |
| = |
| |
| 2(−√3i)√3i | | 6 | |
| (1+√3i)√3i | | 3−√3i | |
B=− |
| = |
| |
| 2(−√3)i√3i | | 6 | |
√3 | | π | | π | | √3 | | π | |
| (cos( |
| (10n+1))+isin( |
| (10n+1))+ |
| (cos(− |
| ( |
3 | | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| π | |
10n+1))+isin(− |
| (10n+1)) |
| 6 | |
| 2√3 | | π | |
an= |
| (cos( |
| (10n+1)) |
| 3 | | 6 | |
18 lut 04:06
jc: @Mariusz − bardzo dobrze
Jakoś tak na to trafiłem:
1 | | 1+x | |
| = |
| = (1+x)(1−x3+x6−x9+ ...) |
1 − x + x2 | | 1+x3 | |
= 1 + x −x
3 − x
4 + x
6 + x
7 − ...
Współczynniki przy x
n = 1, 1, 0, −1, −1, 0, i tak w kółko (jak u Ciebie)
Z drugiej strony
1 | |
| = 1 + x(1−x) + x2(1−x)2 + x3(1−x)3 + x4(1−x)4 + ... |
1 − x + x2 | |
| | | | | | |
Dlatego współczynnik przy xn = | − | + | − ... |
| | | |
18 lut 21:27
Mariusz:
Gdyby nie ten współczynnik (−1)k to mielibyśmy przesunięty ciąg Fibonacciego
19 lut 01:57
jc: @Mariusz, tak właśnie jest z tym Fibonaccim.
19 lut 09:26
19 lut 20:41