stereo
Metis: Pytanie:
Czy istnieje ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym kąt między dwiema sąsiednimi ścianami
bocznymi jest rozwarty?
17 lut 20:50
Metis: Nie istnieje prawda?
Zastanawiam się nad przypadkiem w jednym z zadań.
Co jeśli sciany boczne są trójkatami rozwartokatnymi ?
17 lut 21:36
piotr: oczywiście istnieje
wyobraź sobie bardzo "niski" ostrosłup prawidłowy
dla zmniejszającej się wysokości przy stałej podstawie kąt, o którym mowa dąży do 180◯
17 lut 22:52
prosta:
a kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa dąży do 120o
..gdyby krawędzie boczne były rozciągliwe np.gumowe..to wyciągając w górę wierzchołek
ostrosłupa
zmniejszamy kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku
18 lut 01:09
Bogdan:
| | 1 | |
γ∊(0o, 120o), cosγ∊(− |
| , 1) |
| | 2 | |
| | γ | | γ | | γ | |
β = 90o − |
| , δ = |
| , w = acosδ = acos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
z twierdzenia cosinusów:
| | 2w2 − a2 | | | | cosγ | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | 2w2 | | | | cosγ + 1 | |
Jeśli α jest kątem rozwartym, to cosα < 0
| cosγ | | 1 | |
| < 0 ⇒ cosγ ∊ (− |
| , 0) ⇒ γ ∊ (90o, 120o) |
| cosγ + 1 | | 2 | |
Ostrosłup, w którym kąt dwuścienny między sąsiednimi ścianami bocznymi jest rozwarty
− istnieje, miara kąta płaskiego przy wierzchołku należy do przedziału (90
o, 120
o).
18 lut 01:14
Kacper:
18 lut 08:32
Metis: Dzięki!
18 lut 14:44