Obliczyć pochodną z funkcji do funkcji.
Jary: Jak to rozwiązać?
y'=((cos5x+3x2+3)12x−lnx)'
17 lut 11:13
Jerzy:
f(x)g(x) =eg(x)*lnf(x)
17 lut 11:20
Jary: e12x−lnx*ln(cos5x+3x2+3)*(−sin5x*5+6x)
Dobrze to rozwiązałem?
18 lut 14:39
yyhy: | | f'(x) | |
(f(x)g(x))'=(g'(x)lnf(x)+g(x)* |
| )f(x)g(x) |
| | f(x) | |
zgodnie z tym co ci podał Jerzy
18 lut 15:01
yyhy: f(x)=cos5x+3x
2+3
g(x)=12x−lnx
f'(x)=−5sin5x+6x
i podststaw

Jak cos to pytaj
18 lut 15:02
Jary: @yyhy
Nie bardzo wiem skąd się wziął wzór który podałeś.
18 lut 15:47
yyhy:
(e
h(x))'=h'(x)e
h(x)
coś rozjaśnilo?
18 lut 15:53
yyhy: u ciebie h=g*lnf
i pochodna iloczynu żeby policzyć h'
18 lut 15:55
Jary: Dobra, chyba złapałem.
19 lut 10:29