Prawdopodobieństwo calkowite
Jolanta: Fabryka wyprodukowała 1 model samochodu w 3 kolorach: bialym, czerwonym i niebieskim.
Stosunek był równy 20:25:15. Prawdopodobieństwo, że samochod bedzie mial usterki jest rowne:
dla bialego 0,01, czerwonego 0,03, a dla niebieskiego 0,02. Wybrano losowo 1 samochod.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowane auto bedzie mialo usterki.
16 lut 18:23
irena_1:
20+25+15=60
| | 20 | | 25 | | 15 | | 0,2 | | 0,75 | | 0,3 | |
P(A)= |
| *0,01+ |
| *0,03+ |
| *0,02= |
| + |
| + |
| = |
| | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | | 60 | |
16 lut 18:55
Jolanta: dzięki serdeczne
16 lut 19:06