Najmniejsza i największa wartośc funkcji, proszę o pomoc !
Cin Cin: Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f(x)=(x−2)(x+3) w przedziale <−2;3>.
16 lut 18:19
The City:
1. Wyliczasz Xw
2. Jeżeli Xw∊<−2;3> to wyliczasz Yw
3. Wyliczasz f(−2), f(3)
4. Sprawdzasz która z tych dwóch/trzech wartości jest najmniejsza, a która największa
16 lut 18:21
Jerzy:
Funkcja ma minimum dla x = −1/2
potem poliz f(2) i f(−3) i wybierz większą wartość
16 lut 18:24
pomoc 0: f(x)=(x−2)(x+3)
To parabola otwarta do góry jej wierzchołek ma współrzędne (Xw; Yw)
to jej miejsce zerowe są : x1= 2 ; x2 = −3 ma minimum w Xw równe Yw;
Xw= (x1 +x2)/2 ⇒Xw = −1/2
Yw = f(Xw)= (−1/2 − 2)(−1/2 +3) = (−5/2)(5/2)= −25/4
funkcja f ma minimum w x=−1/2 i wynosi −25/4
a maksimum w jednej z krańcach przedziału <−2;3>.
obliczmy f(−2) oraz f(3) :
f(−2) =(−2 − 2)(−2 +3) = −4 a f(3)= (3 − 2)(3 +3) = 6
a więc funkcja f ma maksimum w x=3 i jest 6
16 lut 19:21