a
tyna : √(a−2)2 = (a−2)2 czy to prawdziwa zależność?
16 lut 18:03
tyna : to znaczy = a−2
16 lut 18:03
5-latek: Nie jest prawdziwa
√x2=|x|
16 lut 18:05
tyna : w takim razie jak rozwiązać
√ (a−2)2 + (4+1)2 = 5
16 lut 18:11
5-latek: A to inna sprawa
√(a−2)2+25=5
Podejrzewam ze cos z geometrii analitycznej masz obliczyć ? Tak ?
teraz obie strony do potęgi drugiej
(a−2)2+25=25
(a−2)2=0 (nie wiem co masz obliczyć
A ogolnie jest tak ze
√x2=|x|
16 lut 18:29
tyna : mam obliczyć a
16 lut 18:35
tyna : wyszło mi a równe 2

dziekuje za pomoc
16 lut 18:37
5-latek: no to dalej
a−2=0 to a=2
16 lut 18:38
5-latek:
16 lut 18:38
tyna : a co z zadaniem: punkt a ( 4,8) należy do okręgu który jest styczny do osi OX w punkcie b(4,0)
. oblicz różnicę między polem kwadratu wpisanego w ten okrąg a polem trójkąta równobocznego
wpisanego w ten okrąg?

nie zdam matury
16 lut 18:52
5-latek:

Ja bym to zrobil tak
Zrobilem rysunek
teraz skoro jest okrag styczny do osi OX w puncie B to znaczy ze promien tego okrefgu jest
prostopadly do osi OX
Skoro punkt A należy do okręgu to oznacza ze
Odleglosc punktu A od puktu B to srednica d tego okręgu
Z rysunku a TY ze wzoru policz ze d=8
Wobec tego promien r= 4
A i jeszcze S to srodek okręgu (masz wzory na srodek odcinka wiec policz
Z rysunku widać ze S=(4,4)
Teraz z geometrii wiesz ze aby wpisac w okrag kwadrat dzielisz okrag na 4 rowne części (czyli
prowadzisz srednice prostopadle i dlugosc odcinka CA to dlugosc boku kwadratu wpisanego w
okrag
Widzisz tez ze to przeciwprostokatna trojkata CSA wiec szybko w glowie obliczamy z
twierdzenia pitagorasa ze CA=
√32= 4
√2
Wiec pole kwadratu wpisanego w ten okrag P= (4
√2)
2= 32
Nad trójkątem równobocznym pomysl lub znajdz gotowy wzor jak obliczyć bok takiego trojkata
wpisanego w okrag o promieniu r
16 lut 19:23