Trygonometria cd
5-latek: Witam.
mam zadanie którego nie bardzo rozumiem
Podaj miary kąta α zawarte w granicach (−1440o) i 0o gdy sinus −0,225
16 lut 17:44
5-latek: Przerabiam wykres funkcji sinus i wiem ze funkcja sinus jest okresowa i jej okres zasadniczy
to 2π
16 lut 17:47
5-latek: ma być sinα=−0225
sin(−1440o)=sin(−4*360+0o) = sin0o
16 lut 18:04
5-latek: Rzuci ktoś okiem na to ?
16 lut 18:35
Metis: Cześć 5−latku

Masz może odpowiedź?
16 lut 18:53
5-latek: No wlasnie nie mam
Może jeszcze
Mila lub
prosta cos poradzi
16 lut 18:56
prosta: −1440o<α<0o i sinα=−0,225
16 lut 19:05
prosta:
sinα=−0,225 z tablic: sin13o=0,225
α=−13o+360o*k lub α=(180o+13o)+360o*k
−1440o<−13o+360o*k<0 lub −1440o<193o+360o*k<0
teraz wyznaczyć całkowite k
16 lut 19:10
Mila:
Skąd to zadanie?
Odczytaj wartość w tablicach .
sinα=0.225
α=13o lub α=167o
sinα=−0,225
α=−13o+k*360o lub α=−167o+k*360o , k=0,−1,−2, itd sprawdzaj które kąty są w przedziale
(−1440o,0o)
16 lut 19:11
prosta:
α=−13o+360o*k i k∊{0,−1,−2,−3} ⇒α∊{−13o, −373o,−733o,−1093o}
16 lut 19:14
prosta:
α=193oo+360o*k i k∊{,−1,−2,−3,−4} ⇒ α∊{−167o,−527o,−887o,−1247o}
16 lut 19:17
5-latek: Dziekuje

Pisalem zadanie dla tyna i dopiero teraz zagladnalem
Milu 
Zadanie z książki J Pokorny . Trygonometria . Podrecznik specjalny dla technikow zaocznego
szkolenia zawodowego Kierunek przemyslowy i ekonomiczny (1956r
16 lut 19:27
5-latek: Teraz już rozumiem dlaczego napisał ze w jednym okresie sa dwa rozwiązania czyli
α1+k*360o i 180o−α1+k*360o
16 lut 19:41