pilne
Natalia: pierwsze dwa wyrazy rosnącego wyrazu arytmetycznego są miejscami zerowymi funkcjii
y=2x2+25x+77 ile wyrazów tego ciągu jest ujemna
16 lut 17:44
The City:
1. Wyliczasz miejsca zerowe podanej funkcji (i układasz je w kolejności rosnącej)
2. Obliczasz r (z a2 − a1)
3. Wyznaczasz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego (wzór w tablicach)
4. rozwiązujesz nierówność an<0 dla n∊N+
16 lut 17:48
Jack:
Skoro rosnacy, arytmetyczny no to
| | 11 | | 11 | | 3 | |
−7 + r = − |
| −>>>>> r = − |
| + 7 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
naszym a
1 = − 7
| 3 | | 17 | |
| n − |
| < 0 (bo wyrazy ujemne chcemy) |
| 2 | | 2 | |
3n − 17 < 0
takze wyrazy ujemne sa
a
1, a
2, a
3, a
4,a
5
a
5 sie zawiera w ujmenych bo 5<5,6666, a szóstka juz nie
16 lut 17:55
5-latek: Δ= 625−4*2*77 =9
x1= −14=a1
x2=− 11=a2
a2−a1r
−11+14=3
an= a1+(n−1)*r
an= −14+(n−1)*3
an= −14+3n−3
an= 3n−17
czyli 3n−17<0 ale to już rozwiąż sama
16 lut 17:56
5-latek: Wszystko napisałem zle

Miejsca zerowe zamiast dzielic przez 4 to pdzielilem przez 2
16 lut 17:58
Jack: nierownosc dobra wyszla
16 lut 18:00
Natalia: dzięki
16 lut 18:04