Ciagi
Gupek: Rozwiąż równanie
x2+x3+x4+...=113
w którym lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrczynego.
16 lut 16:50
Janek191:
a
1 = x
2
q = x
| | x2 | |
Dla I x I < 1 lewa strona jest równa |
| |
| | 1 − x | |
Mamy równanie
16 lut 16:54
Gupek: nie do konca rozumien to równanie x2/1−x
16 lut 17:02
Janek191:
3 x
2 = 4*( 1 − x)
3 x
2 = 4 − 4 x
3 x
2 + 4 x − 4 = 0
Δ = 16 − 4*3*(−4) = 16 + 48 = 64
√Δ = 8
| | − 4 − 8 | |
x = |
| = − 2 − odpada, bo I − 2 I = 2 > 1 |
| | 6 | |
lub
====================
16 lut 17:08