matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pilne
Oliwia:
Suma pewnej liczby wyrazu geometrycznego 18 , 12,8 ... jest równa 46
8
9
ile składników ma ta suma ?
16 lut 16:17
The City:
a
1
= 18
2
q =
3
8
suma = 46
9
i podstawiesz pod wzór z tablic
16 lut 16:27
Mila:
12
2
q=
=
18
3
a
1
=18
1−q
n
S
n
=a
1
*
1−q
422
46
8
9
=
9
422
2
1−(
)
n
3
=18*
⇔
9
2
1−
3
422
2
=18*3*(1−(
)
n
/:2
9
3
211
2
=27*(1−(
)
n
/:27
9
3
211
2
=(1−(
)
n
9*27
3
211
2
−1=−(
)
n
243
3
32
2
=(
)
n
3
5
3
2
5
2
=(
)
n
3
5
3
n=5 Lepiej było liczyć na piechotę:
16
32
18+12+8+
+
3
9
16 lut 16:32
Oliwia:
dzięki
16 lut 16:38