parabola i prostokat w ukladzie wspolrzednych
df: Rozważamy prostokąty, których dwa wierzchołki leżą na odcinku łączącym punkty wspólne osi Ox i
paraboli o równaniu y = x2 − 6x + 5 , a dwa należą do tej paraboli. Wyznacz współrzędne
wierzchołków tego prostokąta, który ma największy obwód.
x1=1, x2=5 a wierzcholek W(3,−4) zakladajac, ze A i B leza na tej paraboli to czy takie
oznaczzenia sa prawdilowe?
A(3−x,x2−6x+5), B(3+x, x2−6x+5) C(3−x,0) , D(3+x,0) ?
16 lut 14:55
piotr1973: 2(3−x)(−x
2+6x−5)
| | 32 | | 2 | |
max{2(3−x)(−x2+6 x−5)} = |
| dla x = 3− |
| |
| | 3√3 | | 3√3 | |
16 lut 15:24