wyznacz punkt c i oblicz pole trojkata
kasialek: Dane są punkty A=(−3,2) oraz B=(5,−2). Wyznacz na prostej y=−2x+2 taki punkt C, aby trójkąt ABC
był prostokątny i odcinek AB był przeciwprostokątną w tym
trójkącie. Oblicz pole tego trójkąta.
Obliczyłam tak :
A=(−3,2)
B=(5,−2)
C=(x,y) y=−2x+2 y= 2−2x C=(x; 2−2x)
I AB I=√[(5+3)²+(2+2)²]=√80=4√5
I BCI=√[(5−x)²+(2−2x+2)²]=√[25−10x+x²+16−16x+4x²]=√[5x²−26x+41]
IACI=√[(x+3)²+(2−2x−2)²]=√[x²+6x+9+4x²]=√[5x²+6x+9]
I I ACI²+I BCI ²=I AB I²
5x²+6x+9+5x²−26x+41=80
10x²−20x+50−80=0 /;10
x²−2x−3=0
Δ=b²−4ac=4+12=16 √Δ=4
x1=[2−4]/2=−1 y1=−2*(−1)+2=4
x2=[2+4]/2=3 y2=−2*3+2=−4
C= (−1,4) v C=(3,−4)
i podstawiłam za x aby obliczyć |AC| i |BC| ale pole wychodzi mi źle. Ma byc odpowiedz Pabc1=12
i Pabc2=12 . pomoze ktoś ?
16 lut 13:59
buźka:

I dobrze: C
1(3,−4) , C
2(−1,4)
|AC
1|=|BC
2|= 6
√2 , |BC
1|=|AC
2|=
√2
P(ABC
1)= P(ABC
2)= 6
√2*
√2= 6*2=12 [j
2]
16 lut 14:11
kasialek: dziękuję
16 lut 14:23