Oblicz granicę przy x do nieskończoności
Sonek: Dzień dobry,
Prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku takiej granicy bo za nic nie chcę mi wyjść.
x→
∞
16 lut 12:23
jc: Już dla x=1 mamy w liczniku logarytm z liczby ujemnej, potem jest tylko gorzej. Czy dobrze
przepisałeś treść?
16 lut 12:35
Jerzy:
Na pewno źle
16 lut 12:41
Benny: Czemu wolfram pokazuje, że granica to inf?
16 lut 13:09
pomoc 0:
lim ln( 2−ex) / lnx wyrażenie ln( 2−ex) / lnx ma sens dla 2− ex>0 ⋀lnx ≠0 ⋀ x>0
x→∞
stąd 2> ex ⋀ x≠e ⋀x>0 ⇔ ln2 >x ⋀x≠1 ⋀x>0 ⇔ 0< x < ln2
czy ma sens obliczyć lim ln( 2−ex) / lnx ?
x→∞
zadania zadane bez myśli . a więc gdyby tak zadano to odp. granica jest nieokreślona.
to wszystko jest gdy funkcja jest zdefiniowana na zbiorze liczb rzeczywistych.
A jak tratujemy jako funkcja zespolona to co innego wtedy może mieć to rozwiązanie
podany na wolframie.
jeśli zadanie zadano aby zastosować reguły de l'Hospitala:to jest bez sensu;
przypuśćmy że możemy zastosować mimo; że nie spełnia założenie tw. de l'Hospitala
a więc mamy :
lim ln( 2−ex) / lnx = lim −x/(2/ex −1) = ∞ ; nie jest poprawna odpowiedź.
x→∞ x→∞
16 lut 14:44
Sonek: Tak właśnie chodzi o regułe de l'Hospitala, może powinienem to dopisać. Trzeba było z tego
pochodną policzyć.
Być może rzeczywiście pomyliłem trochę treść pisałem z pamięci skoro tak mówicie.
16 lut 15:18
Mila:
Pewnie było e−x.
16 lut 15:33
pomoc 0: Ale obliczamy granicę w punktach należących do dziedziny funkcji
albo na krańcach tej dziedziny.
np. nie ma sensu obliczyć lim ln x bo ln x nie jest zdefiniowany dla liczb nie dodatnych;
x→−∞
wiemy że dziedziny tej funkcji jest (0: +∞) stąd −∞ nie jest krańcem tej dziedziny.
uwaga gdyby było e−x to wynik byłoby lim ln(2−e−x)/ln x= 0 [ ln2/∞ =0]
x→∞
16 lut 17:14
Sonek: Mila tak na pewno nie było.
No nic skoro coś źle zapamiętałem to nie będę was męczył.
16 lut 18:48