a
gabi: wykaż że liczba a= 2log3 √15 − log3 5 jest naturalna
16 lut 11:35
Jerzy:
= log3(15/5) = log33 =1
16 lut 11:39
gabi: czyli podnosze
√15 do kwadratu , a jak mam odejmowanie logarytmów to dziele, tak?
16 lut 11:40
Jerzy:
Tak
16 lut 11:45
gabi: a w zadanku licba dwucyfrowych liczb parzystych o różnych cyfrach jest rowna? chciałam dac 6*5
ale nie ma takiej odpowiedzi
16 lut 11:53
Jerzy:
A odjęłaś te z zerem na początku ? I dlaczego 6*5 ?
16 lut 12:05
Jerzy:
Takich liczb jest 41
16 lut 12:13
pomoc 2000: liczby dwucyfrowe: 10,11, 12, ....... 99 jest ich 99−9=90 w tym połowa są liczby parzyste
tzn. 90:2= 45 , ale o rożnych cyfrach trzeba odjąć tych liczb parzystych o równych
cyfrach : te liczby są : 22, 44,66, 88 , a więc:
liczby parzystych o różnych cyfrach jest 45−4 =41
16 lut 12:16
16 lut 12:22