Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych równanie
Kamil: z2−(1−2i)*z+(1+5i)=0
No to tak zacząłem od delty Δ = (1−2i)2 − 4*1*(1+5i)=1−4i+4i2−4−20i=−7−24i
Później moduł r=√x2+y2=25
No i zatrzymałem się przy argumentach. Sinφ = −24/25 , a cos φ = −7/25. I nie wiem jak odczytać
wspólny kąt. Może się gdzie pomyliłem.. Proszę o pomoc
undefined
16 lut 08:48
Benny: Coś chyba namieszałeś.
−7−24i=(3−4i)
2
z
1=i−1
z
2=2−3i
16 lut 08:52
Kamil: Jak otrzymałeś te 3−4i ?
16 lut 08:56
Łukasz:
16 lut 09:05
Łukasz: Czego nie wiesz
16 lut 09:05
Janek191:
( 3 − 4i )2 = 32 − 2*3*4 i + ( 4 i )2 = 9 − 24 i + 16 i2 = 9 − 16 − 24 i = − 7 − 24 i
bo i2 = − 1
16 lut 09:07
Kamil: No tak wymnożyłem sobie to i wyszło. Tylko skąd wiadomo , że −7−24i=(3−4i)2 ? Strzelałeś czy
jak ?Czy jest na to jakiś sposob
16 lut 09:12
Kamil:
16 lut 09:18
Benny: −2abi=−24i
ab=12 i strzeliłem
16 lut 09:24
Benny: Można rozwiązać układ równań:
16 lut 09:25
Janek191:
To wynika z wprawy lub można obliczyć:
(a + b i)
2 = − 7 − 24 i
a
2 + 2a b i + b
2 i
2 = − 7 − 24 i
a
2 + 2 ab i − b
2 = − 7 − 24 i
więc
a
2 − b
2 = − 7
| | 12 | |
2 ab = − 24 ⇒ a b = = 12 ⇒ b = − |
| |
| | a | |
a
4 − 144 = − 7 a
2
a
4 + 7 a
2 − 144 = 0
Δ = 49 − 4*1*(−144) = 49 + 576 = 625
√Δ = 25
a = − 3 lub a = 3
| | 12 | | 12 | |
b = − |
| = 4 lub b = − |
| = − 4 |
| | −3 | | 3 | |
zatem
( − 3 + 4 i)
2 = − 7 − 24 i lub ( 3 − 4 i)
2 = − 7 − 24 i
16 lut 09:29
Janek191:
W 7 wierszu od góry zgubiłem minusa : Powinno być a b = − 12
16 lut 09:30