interpretacja zadania
Stivi łonda : Witam. Czy jeżeli polecenie brzmi :
w zależności od parametru a i b zbadać warunki rozwiązywalności układu równań
| ⎧ | 3x−2x+z =2b | |
| ⎨ | 5x−8y−2z= 3 |
|
| ⎩ | 2x+y+a = −1 | |
to czy wystarczy obliczyć wartość współczynnika a i b i napisać odpowiedzi, czy później jeszcze
trzeba to a i b podstawić do równania i obliczać?
Bo ostatnio na egzaminie trafiło mi się takie zadanie, obliczyłem wartości dla a i b, później
to rozwiązałem cramerem i wychodziły ułamki nie z tej ziemi
16 lut 00:20
kochanus_niepospolitus:
nie musisz rozwiązywać tego układu równań
wystarczy że wyliczysz dla jakich wartości tych parametrów ten układ ma/nie ma (i ile ma)
rozwiązań
16 lut 00:53
Stivi łonda : czyli wylicze a i b, a póżniej nie podstawiam wartości tych parametrów, tylko liczę normalnie z
a i b (przykładowo cramerem) i później podaję jakie ma rozwiązania, tak?
16 lut 00:58