Gauss
Konserwa: Potrzebuję to rozwiązać gaussem. Liczę ale nie wychodzi
| ⎧ | 2x−y+z=0 | |
| ⎨ | x+4y=0 |
|
| ⎩ | 5x+2y+2z=0 | |
15 lut 23:35
jakubs: Gdzie napotykasz na problem ?
15 lut 23:36
Konserwa: jak wychodzi mi y = 1/9, to x wychodzi mi 2/9z a powinno 4/9 i nie mogę znaleźć błędu
15 lut 23:49
jakubs: Pokaż swoje rozwiązanie, pewnie jakiś drobny błąd obliczeniowy.
15 lut 23:50
Konserwa: Z macierzy wyschodkowanej
Z∊R
4,5y −0,5z =0 czyli y = 1/9
2x −1y +1 z= 2x −1/9z czyli 2x=1/9 I :2 czyli x =2/9z
16 lut 00:01
jc: Przecież to układ jednorodny, albo zera, albo całe podprzestrzenie rozwiązań.
16 lut 00:03
jc: Nie pisz macierzy, tylko rozwiazuj uklad równań tak, jak uczono w liceum. To jest własnie
metoda Gaussa.
16 lut 00:04
Konserwa: gauss sie opiera na macierzach
16 lut 00:05
jc: Dwa odejmowania i masz prostą, powodzenia !
16 lut 00:07
jc: Jeszcze jedna rada − unikaj (o ile to możliwe) ułamów, źle wyglądają i łatwiej pomylić sie w
rachunkach.
16 lut 00:09
Konserwa: ok znalazłem błąd
16 lut 00:11
jc: Gauss polega na systematycznym eliminowaniu zmiennych, co to ma wspólnego z macierzami?
16 lut 00:16
pomoc 0: Obliczając metodą Gaussa, rozszerzona macierz układ równań
za pomocą operacji elementarnych na wierszach sprowadzimy do macierzy schodkowej
to jest to samo jak systematyczne eliminowanie zmiennych.
16 lut 15:24