prawdopodobieństwa
prosta: Z talii 24 kart (asy, króle, damy, walety, dziesiątki, dziewiątki) losujemy 5 kart. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia:
wśród wylosowanych kart znajdują się co najmniej 3 asy .
15 lut 22:36
prosta: które rozwiązanie jest dobre?
| | | | | | | | | |
pierwsza propozycja : |A| = | * | + | * | |
| | | | | |
| | | | | |
druga propozycja: |A| = | * | |
| | | |
15 lut 22:40
prosta: może jednak ktoś skomentuje
15 lut 22:52
prosta:
stawiam na pierwszy sposób..ale nie wiem dlaczego drugi odrzucić
15 lut 22:57
Benny: Jak to dlaczego? W drugim nie masz pewności co do wylosowania czterech asów. Takie moje zdanie
15 lut 23:01
Saizou :
A− zd. że dokładnie 3 asy
B− zd, że dokładnie 4 asy
P(A u B)=P(A)+P(B)−P(AnB)
P(AnB)=0
i masz liczbówke w pierwszej propozycji
15 lut 23:01
15 lut 23:09
prosta:
aaaj, rzeczywiście
15 lut 23:14