Przydalaby sie pomoc :>
Kappa123: W prostokącie ABCD , w którym |BC | = 8 połączono wierzchołek A z punktem E leżącym na boku
DC . Odcinek ten przeciął przekątną BD w punkcie F .
Wiedząc, że odległość punktu F od boku AD jest równa 4, oraz że |AE | = 10 oblicz długość
boku AB prostokąta.
15 lut 22:35
Eta:

1/ z twierdzenia Pitagorasa w ΔAED : |DE|= ...=6
2/ z podobieństwa trójkątów AED i AFM z cechy (kkk)
| | |AD| | | 3 | | 8 | |
|
| = |
| ⇒ |DM|= |
| |
| | |AM| | | 2 | | 3 | |
3/ z podobieństwa ΔABD i DMF ( kkk)
| | a | | 8 | |
|
| = |
| ⇒ a=........ |
| | 4 | | |DM| | |
15 lut 23:17