matematykaszkolna.pl
krzywe madzior: Lemniskata Bernoulliego i krzywe w postaci biegunowej − jak rysować? Wiem jak wygląda ta krzywa w podstawowej postaci, ale jak wiadomo może być obrócona, w którąś stronę i właśnie z tym mam problem przy rysowaniu. np. r=2sin(μ2) próbuję dobierać różne kąty, aby poznać wartość, ale jedyne z jakich wchodzą znane mi wartości to 0, π/3, π/2, π oraz 2π, a to trochę za mało, aby narysować dobry wykres. Jest jakiś sposób na takie krzywe?
15 lut 22:19
madzior: A całe zadanie brzmi tak: Obliczyć pole obszaru będącego częścią wspólną obszarów ograniczonych krzywymi: x2+y2=2x i r=2sin(μ/2) Pierwsza krzywa to okrąg S(1,0) r=1, druga to chyba ta nieszczęsna lemniskata. Próbowałam policzyć punkt przecięcia podstawiając x=rcosμ i y=rsinμ do okręgu, ale otrzymany wynik (−π) to chyba nie jest to o co chodziło
15 lut 22:28
jc: Krzywe przecinają się w trzech punktach (dla μ = 0, π/3, −π/3).
15 lut 23:21
jc: Masz do policzenia całkę: 2 ∫0π/3 dμ ∫02 sin μ/2 r dr + 2 ∫π/3π/2 dμ ∫02 cos μ r dr Poproś komputer o rysunek, zobaczysz, co to jest.
15 lut 23:29
madzior: Tak, już wpisywałam do wolframu, ale problem w tym, że teraz sobie jakoś poradzę, a na egzaminie nie narysuję tego. W jaki sposób obliczyłeś punkty przecięcia?
15 lut 23:42
jc: Zapisujesz okrąg w postaci biegunowej: r2 = 2 r cos μ lub r = 2 cos μ Porównujesz: 2 cos μ = 2 sin μ/2 cos π/3 = sin π/6 (z minusem może trochę przesadziłem, ale rysunek jest symetryczny) Gdzie dają takie straszne zadania?
16 lut 00:00
madzior: AGH, w sumie nie jest takie zawsze miałam problem z rysowaniem Dzięki za rozpisanie, będę dalej próbować.
16 lut 00:02
madzior: w sumie nie jest takie straszne, tylko zawsze miałam problem*
16 lut 00:03