krzywe
madzior: Lemniskata Bernoulliego i krzywe w postaci biegunowej − jak rysować?
Wiem jak wygląda ta krzywa w podstawowej postaci, ale jak wiadomo może być obrócona, w którąś
stronę i właśnie z tym mam problem przy rysowaniu.
np. r=2sin(μ2)
próbuję dobierać różne kąty, aby poznać wartość, ale jedyne z jakich wchodzą znane mi wartości
to 0, π/3, π/2, π oraz 2π, a to trochę za mało, aby narysować dobry wykres. Jest jakiś sposób
na takie krzywe?
15 lut 22:19
madzior: A całe zadanie brzmi tak: Obliczyć pole obszaru będącego częścią wspólną obszarów ograniczonych
krzywymi: x
2+y
2=2x i r=2sin(μ/2)
Pierwsza krzywa to okrąg S(1,0) r=1, druga to chyba ta nieszczęsna lemniskata. Próbowałam
policzyć punkt przecięcia podstawiając x=rcosμ i y=rsinμ do okręgu, ale otrzymany wynik (−π)
to chyba nie jest to o co chodziło
15 lut 22:28
jc: Krzywe przecinają się w trzech punktach (dla μ = 0, π/3, −π/3).
15 lut 23:21
jc: Masz do policzenia całkę:
2 ∫0π/3 dμ ∫02 sin μ/2 r dr + 2 ∫π/3π/2 dμ ∫02 cos μ r dr
Poproś komputer o rysunek, zobaczysz, co to jest.
15 lut 23:29
madzior: Tak, już wpisywałam do wolframu, ale problem w tym, że teraz sobie jakoś poradzę, a na
egzaminie nie narysuję tego.
W jaki sposób obliczyłeś punkty przecięcia?
15 lut 23:42
jc: Zapisujesz okrąg w postaci biegunowej:
r2 = 2 r cos μ
lub r = 2 cos μ
Porównujesz:
2 cos μ = 2 sin μ/2
cos π/3 = sin π/6
(z minusem może trochę przesadziłem, ale rysunek jest symetryczny)
Gdzie dają takie straszne zadania?
16 lut 00:00
madzior: AGH, w sumie nie jest takie zawsze miałam problem z rysowaniem

Dzięki za rozpisanie, będę dalej próbować.
16 lut 00:02
madzior: w sumie nie jest takie straszne, tylko zawsze miałam problem*
16 lut 00:03