help
tyna : jeżeli kąt ostry ma miarę α i sinα + 1/3 , to wartość wyrażenia sin(90 − α) jest równa ... jak
powinnam sie zabrać za to zadanko?
15 lut 22:19
Jack:

alfa jest ostry
sin(90 − alfa) (ze wzorow redukcyjnych) = cos alfa
| | 1 | |
obstawiam ze powinno byc sin alfa = |
| |
| | 3 | |
z jedynki tryg. / trojkata
| | 2√2x | | 2√2 | |
cos alfa = |
| = |
| |
| | 3x | | 3 | |
15 lut 22:26
tyna : obliczyłam z jedynki trygonometrycznej i wszystko rozumiem, dziękuję

chciałabym jeszcze
prosić o pomoc w zadaniu z funkcji
15 lut 22:30
tyna : funkcja f(x) = ( 4 − 1/2 m )x + 23 jest rosnąca w przedziale
15 lut 22:30
Jack: rozwiąż nierówność...
15 lut 22:31
tyna : wychodzi m< 8
15 lut 22:34
Jack: dokladnie tak.
15 lut 22:35
tyna : czyli m ( −
∞, 8)

jeeej dziękuje
15 lut 22:36
Jack: m ∊ (−
∞ ; 8)
tak jest
15 lut 22:38
tyna : czy w przypadku f. kwadratowej f(x) = −x
2 + 6x + 10 , szukając przedziału gdzie jest
malejąca, moge też zapisać taką nierówność czy najpierw znaleźć miejsca zerowe? zaczełam od
miejsc zerowych, ale wyszła mi " niefajna " delta dlatego zastanawiam sie czy napewno dobrze
myśle
15 lut 22:40
Jack: Policz wsporzedna iksowa wierzcholka
Tzw. p
p= − b/2a
15 lut 22:45
Jack:

Jak spojrzymy na dowolna parabole skierowana w dol to widzimy ze funkcja jest malejaca od
wierzcholka do nieskończoności...
A dokladniej od iksowej wierzcholka
15 lut 22:47
Jack: Czyli jest malejaca od <3;
∞)
15 lut 22:50
tyna: czyli zawsze gdy mam pytanie o malejącą lub rosnącą liczę p, a kiedy obliczam q?
15 lut 22:52
Jack: q akurat tutaj nam nic nie zmieni bo patrzymy dla jakich argumentow(iksow) funkcja(igreki) jest
malejaca. Jesli by bylo na koncu + 50 a nie + 10 to nam by to nic nie zmienilo...
Q mozesz policzyc jesli chcesz poznac wartosc w wierzchołku...
Mozesz np. Znajdz wierzchołek paraboli majac funkcje...
I wtedy szukasz p i q...
15 lut 22:57
delta : dzięki
15 lut 22:58