romb
xxx: W rombie cos kąta ostrego jest równy 1/4, a suma długości przekątnych wynosi √3 + √5.
Oblicz:
a) długości przekątnych i boku rombu
b)pole rombu
15 lut 22:00
Eta:

k>0
|AB|=a=4k , |BD|=e=2
√6k=2
√2*
√3k e+f=
√3+
√5
| | e*f | |
P=4k*√15k i P= |
| ⇒ .... f=2√10k= 2√2*√5k |
| | 2 | |
| | 1 | | √2 | |
e+f= 2√2k(√3+√5)= √3+√5 ⇒ k= |
| = |
| |
| | 2√2 | | 4 | |
i teraz dokończ...........
e=.... f=..... a=...... P=....
15 lut 22:17
xxx: a czemu e=2√6k?
15 lut 22:20
xxx: aa już wiem, dziękuję <3
15 lut 22:22
Eta:
15 lut 22:23