oblicz v i a jeśli dane jest s
Liy: Cześć. mam takie zadanie z fizyki, wiem, że to forum matematyczne ale może jest ktoś kto też
jest dobry z fizyki

Oblicz prędkość v i przyspieszenie a jeśli droga s = 5t + 2t
2
wzór raczej v=Δs/Δt , a=Δv/Δt
15 lut 21:55
jakubs: Pochodne umiesz liczyć ?
15 lut 21:56
Liy: wyszło mi coś takiego
Δs=5+4t
Δv=5
15 lut 22:02
Liy: Δv=5+4t
Δa=5
poprawione
15 lut 22:04
Liy: czyli po wyliczeniu t 5=(5+4t)/t t=5
v=25
a=5
s=75
czy to dobrze jest?
15 lut 22:08
Qulka: a=4
v=4t+5
i to jest koniec
15 lut 22:14
jakubs: przyspieszenie źle, jeszcze raz policz pochodną
15 lut 22:14
Qulka: wynikiem są wielkości chwilowe czyli zależne od czasu
15 lut 22:15
Liy: ok (5)'=0 ! ja już nie ogarniam dzisiaj, nie wiem po co ten czas wyliczyłem

ale tutaj zawsze
pomogą, dzięki
15 lut 22:21
Liy: Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli jest dane a − przyspieszenie, to odwtrotnie po prostu się
liczy z v' − v , z v − s', z s' − s ?
15 lut 22:39
jakubs: Po prostu całkujesz
15 lut 22:40
Liy: No tak to już wiem teraz dzięki!
15 lut 23:10
pipa: niepotrzebne sa żadne pochodne , wystarczy zauważyć, że s = v
ot +0,5at
2
| | m | | m | |
więc Vo = 5 |
| , a = 4 |
| |
| | s | | s2 | |
16 lut 00:59
pipa: to chyba 2 klasa gimbusa
16 lut 01:00