wyznacz tg
Marlena333: Czy ktoś potrafi rozwiązać to zadanie?
W stożek w którym kat miedzy tworzącą a podstawą ma miarę 2α, wpisano kulę. Wyznacz tgα jezeli
pole podstawy stożka jest dwa razy wieksze od pola powierzchni kuli.
15 lut 21:32
Eta:
| | R2 | | 1 | | R | | 1 | |
πr2=2*4πR2 ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | r2 | | 8 | | r | | 2√2 | |
15 lut 22:41
Mila:

P
p=π*R
2
P
k=4πr
2
π*R
2=2*4πr
2⇔R
2=8r
2⇔R=2
√2r
15 lut 22:47
Eta:
15 lut 22:53
15 lut 22:54
Eta:
Łap za to ................
15 lut 22:55
Benny: Słodziutkie
15 lut 22:59
15 lut 23:14