1 | ||
Wykazać, że dla każdej liczby naturalnej n prawdziwa jest nierówność | + U{1}{ n + | |
n + 1 |
1 | ||
2 } + · · · + | > 1 | |
3n + 1 |
13 | ||
wychodzi | > 1 czyli jest ok (wiem ze to jest suma liczb dodatnich wiec dla całej | |
12 |
1 | 1 | 1 | |||
+ | + · · · + | > 1 | |||
n + 1 | n + 2 | 3n + 1 |
1 | 1 | 1 | |||
+ | + · · · + | > 1 | |||
n + 2 | n + 3 | 3n + 4 |
1 | 1 | ||
+ ... + | = | ||
n + 2 | 3n + 4 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+ ... + | + | + | + | − | > | ||||||
n + 1 | 3n + 1 | 3n + 2 | 3n + 3 | 3n + 4 | n + 1 |
1 | 2 | 1 | ||||
1 + | − | + | = | |||
3n + 2 | 3n + 3 | 3n + 4 |
(3n + 3)(3n + 4) − 2(3n + 2)(3n + 4) + (3n + 2)(3n + 3) | ||
1 + | = | |
(3n+2)(3n+3)(3n+4) |
9n2 + 21n + 12 − 18n2 − 36n − 16 + 9n2 + 15n + 6 | ||
1 + | = | |
... |
2 | ||
1 + | > 1 | |
... |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |