ss
pies: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x − 2 jest równa 2. Oblicz resztę z dzielenia
wielomianu W(x −1) przez x − 3
15 lut 21:23
prosta:
Zał: W(2)=2
G(x)=W(x−1) , obliczyć G(3).
G(3)=W(3−1)=W(2)=2
15 lut 21:26
pies: nie bardzo rozumiem tego drugiego
15 lut 21:27
Godzio:
W(x) = H(x) * (x − 2) + R(x)
W(2) = H(2) * (2 − 2) + 2
W(2) = 2
Niech G(x) = W(x − 1)
Mamy zatem:
G(x) = M(x) * (x − 3) + R
G(3) = M(3) * (3 − 3) + R
G(3) = R, ale G(3) = W(3 − 1) = W(2) = 2
Stąd R = 2
15 lut 21:27
pies: dziekuje
15 lut 21:30