xxcz
pies: Dany jest wielomian w(x) = (x2 − (2a−2)x −4a)(x2 − x − 12). Liczba 4 jest dwukrotnym
pierwiastkiem wielomianu w dla
wychodzi 0=0 wiec nie wiem co zrobic
15 lut 21:18
===:
16−8a+8−4a=0
24=12a ⇒ a=2
15 lut 21:22
pies: ze co ? ale tam jest caly nawias razy 0 wiec 0 =0
15 lut 21:23
pies: (42−(2a−2)4−4a)(0)=0
0=0
15 lut 21:24
pies: co to jest ach co straszne zlo
15 lut 21:26
===:
po prostu nie "kumasz" zadania.
Jednym z pierwiastków (x2−x−12) jest x=4
Zatem jednym z pierwiastków [x2−(2a−2)x−4a] też ma być x=4
czyli 0=16−(2a−2)*4−4a i z tego wyliczysz a
15 lut 21:30
5-latek: z x2−x−12=0 masz x1=−3 lub x=4 czyli jeden pierwiastek x=4 już masz
teraz należy poszukać drugie pierwiastka x=4 z
x2−(2a−2)x−4a
To jeśli pierwiastkiem tego wyrażenia ma być x=4 to
podstaw za x=4 i wartość tego wyrażenia mam być rowna 0
wylicz z tego a
I Nie pisz caly czas ze co ? ze jak ?
15 lut 21:32
5-latek: Witaj
===
15 lut 21:33
===:
WITALSKI
małolacie
15 lut 21:35