Przygotowanie do matury #25
The City:
Dla jakich wartości parametru a funkcja f(x) = (a+3)x2 − 4x + 2 przyjmuje tylko wartości
nieujemne?
15 lut 21:12
The City:
Nie ten przycisk kliknąłem

Dalsza część:
(a+3)>0 ⋀ Δ≤0 i koniec?
15 lut 21:13
Mila:
Jakie masz propozycje?
15 lut 21:14
Mila:
Zgadza się.
Ujemne (a+3) nie może być, gdyż parabola ma być skierowana do góry.
Jednak musisz wykluczyć przypadek:
a+3=0 dlaczego?
15 lut 21:17
The City:
Ponieważ wtedy otrzymam funkcję liniową?
15 lut 21:17
w:
15 lut 21:18
The City:
Dzięki
15 lut 21:18
Mila: ...
Która przyjmuje wartości ujemne, dodatnie i zero.
Liniowa np. y=2 spełniałaby warunki.
15 lut 21:19
w: Skąd bierzesz zadanka ? Też zacząłbym przygotowania do matury
15 lut 21:19
Metis: City zdajesz R ?
15 lut 21:21
w: Racja Mila..
Trzeba tu obliczyć współrzędną q wierzchołka f.kwadratowej
i zaliczać się będzie każda liniowa stała z przedziału <0;Q) ?
15 lut 21:22
The City:
W zadaniu była podana kwadratowa, a ta nie może mieć a=0. O to chodzi?
Zadania mam z książki MATeMAtyka 3 Nowej Ery. Jest tam dział "powtórzenie", który dzieli się na
14 podziałów − łącznie trochę ponad 100 stron.
Tak, zdaję rozszerzenie.. aż tak marnie oceniasz moje szanse?
15 lut 21:23
w: The City zależy jak masz zformulowane zadanie
Musisz rozpatrzeć warunek wtedy kiedy jest to funkcja kwadratowa i wtedy kiedy liniowa
Chyba że w zadaniu masz dosłownie napisane że tyczy się tylko f.kwadratowej
15 lut 21:24
The City:
Treść zadania przepisałem słowo w słowo.
Odpowiedź w podręczniku zgadza się z tą jaka wyszła z zaproponowanego przeze mnie sposobu
rozwiązania w 21:13
15 lut 21:26
w: Według mnie jeśli tylko tak jest zformułowane polecenie to trzeba by było rozpatrzeć również
przypadek o którym wspomniałem o 21:22
15 lut 21:27
Metis: Nie oceniam

Nie znam Cię

Powiem Ci tak ja niedawno wziąłem się za
gruntowne przygotowania, a w trakcie nauki
wyszło, że wiele informacji uciekło− okropne uczucie.
Ale moja rada jak robisz zadanka to rób te trudniejsze, walcz z nimi, to Cie dobrze przygotuje.
Te zadanka, które podajesz są schematyczne, a to że maturka się zmieniła to na takie bym nie
liczył.
15 lut 21:28
Mila:

Dobrze jest wszystko, ale są przypadki, że dla wsp. przy x
2 równym zero reszta zredukuje się
do funkcji stałej.
Tu napisałabym :
1) a+3=0 ⇔a=−3 ⇔
f(x)=−4x+2 funkcja liniowa, przyjmuje wartości ujemne, dodatnie i zero.
2) a+3>0 i Δ≤0
I jakie masz rozwiązanie?
15 lut 21:33
Mila:
Metis, Nowa Era ma dobre zadania, jest tam stopniowanie trudności.
Trzeba przejść przez wszystko.
15 lut 21:35
The City:
Póki co plan jest taki, żeby do końca tego miesiąca umieć zrobić każde zadanie z tych 100 stron
powtórzeniowych.
Jest tego dość sporo, więc najpierw odchaczyłem zadania − dla mnie − banalne, a pozostałe
wpisuje w Google i czytam schematy rozwiązywania.
Jak natrafię na coś "nowego", czego nie znam, to rozwiązanie przepisuje do specjalnego zeszytu,
a w trakcie lekcji w szkole czytam to co napisałem w owym zeszycie..
Taki to jest mój sposób

Rozwiązanie w książce to a≥−1
15 lut 21:36
w: Mila jeśli współczynnik x byłby również uzależniony od parametru a i wyzerowałby się wtedy
kiedy x2 ( została by wtedy tylko funkcja stała) to trzeba by było rozpatrzeć czy to co
zostało z tej funkcji należy do przedziału <0;Q) ?
15 lut 21:38
Metis: Milu Witaj

Nie widziałem postu, że to z NE

A sam z NE nie korzystam.
15 lut 21:38
prosta:
w treści zadania nie określono, czy funkcja jest kwadratowa, czy liniowa.
W takiej sytuacji wymaga się rozpatrzenia przypadku funkcji liniowej
i odpowiedniego komentarza...jak napisała Mila o 21.33
15 lut 21:38
Mila:
To co zostało?
np.
1) f(x)=(m+1)x2+4ax+5
m+1=0⇔m=−1
f(x)=0*x2−4x+5 ⇔f(x)=−4x+5
2) f(x)=(m2−1)x2+ (m−1)x+7
m2−1=⇔m=1 lub m=−1
m=1
f(x)=0*x2+0*x+7 ⇔f(x)=7
m=−1
f(x)=0*x2−2x+7⇔f(x)=−2x+7
15 lut 21:42
The City:
Reasumując, tak będzie dobrze?
Dla a=−3 otrymujemy funkcję liniową, która przyjmuje wartości dodatnie i zero, dlatego a≠−3,
zatem:
a+3≠0 ⋀ a+3>0 ⋀ (−4)2 − 4*2*(a+3)≤0
...
a≥−1
15 lut 21:44
w: Chodzi mi o przykładowe takie równanie (polecenie takie same)
(a+3)x2+(a2−9)x+3
Kwadratową liczymy jak wcześniej z warunkiem a=−3
Ale pózniej jak byśmy sprawdzili dla a=−3 zostało by z tej funkcji tylko f(x)=3
I czy wtedy trzeba by było sprawdzić czy ta 3 należy do przedziału <0;Q) ?
15 lut 21:46
Metis: Polecenie 1)
Dla jakich wartości parametru a funkcja kwadratowa f(x) = (a+3)x2 − 4x + 2 przyjmuje tylko
wartości nieujemne?
Komentarz:
Jeśli mowa o funkcji kwadratowej to a+3≠0 , stąd a≠−3 .
Albo: Z treści zadania wynika, że a+3≠0 , stąd...
15 lut 21:51
15 lut 21:55
The City:
Dzięki
bezendu, przerobie te zadanka jak skończę swoje (z podręcznika).
Co do tego przypadku z funkcją liniową − dopytam w szkole nauczycielki jak to wygląda.
Tak chyba będzie najlepiej.
−−
Dzięki wszystkim za pochylenie się nad tym tematem
15 lut 22:00
Jack:
15 lut 22:21