Oblicz
Nathalie: Witam! Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak zabrać się za poniższe zadanie?
| | 1 | |
Funkcje f i g określone są wzorami f(x)=x2−2x i g(x)=x− |
| m oblicz wartość warametru m, |
| | 5 | |
dla której wartość funkcji f i g mają jeden punkt wspólny. Proszę o pomoc
15 lut 20:58
w: punkt wspólny czyli miejsce przecięcia się owych funkcji. Więc trzeba je przyrównać.
f(x)=g(x)
15 lut 20:59
w: Ale jeśli jest jeden punkt wspólny f.kwadratowej f(x) i liniowej g(x) to tym punktem wspólnym
jest wierzchołek paraboli.
15 lut 21:01
5-latek: I należy wiedzieć ze równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie gdy Δ=0
15 lut 21:02
w: 5−latek a czy jeśli wyznaczyłbym punkt wierzchołka p i przyrównał go do 2 funkcji byłoby
dobrze ? Wiesz o czym mówię ?
15 lut 21:05
5-latek:

Czesc

To tak zrob jak piszsesz i narysuj wykresy tych funkcji
U mnie jest czarny y=x
2−2x
czerwony y=x
Niebieski to y=x−2
| | 1 | |
Bylby wierzchołek paraboli tym punktem gdyby prosta y=x− |
| m była rownolegla do osi OX |
| | 5 | |
15 lut 21:19
Nathalie: | | 45 | |
Dzięki za pomoc, dla zainteresowanych m = |
| Dobranoc wszystkim ! |
| | 4 | |
15 lut 21:25