granice
inqqq : Granice
a) przy x dążącym do −
∞
lim x
5 −15x
3
czy dobrze myślę że (−
∞)
5 −15(−
∞)
3=−
∞+
∞=0

b) przy x dążącym do +
∞
lim x
5 −15x
3
dodatkowo mam pytanie o wyznaczanie przedziałów monotoniczności funkcji, a mianowicie kiedy
należy je domykać ?
15 lut 20:40
yyhy:
Teraz powinnaś dać rade
15 lut 20:44
prosta:
a) niestety, nie....odejmowanie nieskończoności to symbol nieoznaczony
| | 15 | |
b) x5(1− |
| ) dąży do +∞ gdy x dąży do +∞ |
| | x2 | |
dąży do −
∞ gdy x dąży do −
∞
bo x
5 dąży do +
∞ gdy x dąży do +
∞
dąży do −
∞ gdy x dąży do −
∞
15 lut 20:45
prosta:
15 lut 20:46
inqqq : czyli
(−∞)4 (−∞ −0)= +∞ *(−∞)=−∞ ?
15 lut 20:46
prosta:
przedziały należy domykać w punktach należących do dziedziny ,
jeśli chcemy podać maksymalne przedziały monotoniczności
15 lut 20:47
inqqq : dziękuję
15 lut 20:47