zada
7: | | 1+3+5+...+(2n+1) | |
Oblicz 50 wyraz ciągu an= |
| −n. |
| | n+2 | |
| | n2+n | | n2+n−n2−2n | | −n | |
Zamieniam to na an= |
| −n= |
| = |
| . |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
Podstawiam n=50
więc
| | 1 | |
A wynik powienien wyjść |
| |
| | 52 | |
Gdzie robię błąd ?
15 lut 20:15
kochanus_niepospolitus:
| | (2n+2) | |
1+3+5+...+(2n+1) = |
| *(n+1) = n*(n+1) |
| | 2 | |
| n2+n | | n2+2n − n − 2 +2 | | 2 | |
| = |
| = n − 1 + |
| |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | |
| | 2 | | 2 | |
więc an = n −1 + |
| − n = |
| − 1 |
| | n+2 | | n+2 | |
jak nic ... masz dobrze
15 lut 20:21
5-latek: Co jest w liczniku 1 wyrażenia ?
wiec wylicz ta sume .
15 lut 20:23
prosta:
| | 1+2n+1 | |
1+3+5+...+(2n+1+)= |
| *(n+1)=(n+1)2 |
| | 2 | |
| | (n+1)2 | | n2+2n+1−n2−2n | | 1 | |
an= |
| −n= |
| = |
| |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
15 lut 20:29
Mila:
Panowie, suma w liczniku jest inna.
15 lut 20:29
Mila:
W liczniku masz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego.
a
1=1, r=2
Musisz obliczyć tę sumę :
Pytanie ile wyrazów zsumowano?
a
k=2n+1 ostatni wyraz
a
k=a
1+(k−1)*r
2n+1=1+(k−1)*2
k=n+1
| | 1+2n+1 | |
Sn+1= |
| *(n+1)=(n+1)2 dalej jest u prostej |
| | 2 | |
15 lut 20:33
7: Mila, jest taka jak u mnie, prawda?
15 lut 20:34
7: Aha, rzeczywiście. Bo ja policzyłem, że 50 wyrazów zsumowano. Dziekuję bardzo.
15 lut 20:35
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Dzisiaj sobie odpocząłem od trygonometrii
15 lut 20:47
Mila:
Witam.

Zbyt drobiazgowo traktujesz , pomijaj pewne rzeczy i korzystaj z tego co już wiesz.
15 lut 21:04
5-latek: Dobrze
15 lut 21:05