równania trygonometryczne
asd: Rozwiąż równanie sinx−cosx=0
sinx+cosx=1
15 lut 20:06
15 lut 20:07
kochanus_niepospolitus:
1) sinx = cosx <−−− rozwiązujesz
2) sinx + cosx = 1 //2 (pamiętajmy, że obie funkcje muszą być dodatnie −−− więc wynik jest w
I ćwiartce + 2kπ)
sin2x + 2sinxcosx + cos2x = 1 −> 2sinxcosx = 0 −> sin(2x) = 0 −−− rozwiązujesz
15 lut 20:08
asd: W 1 jak jest sinx=cosx czyli z tabeli x=π/4 i dlaczego ma być samo +kπ a nie +2kπ
15 lut 20:21
Zagubiony: nie lepiej
i ze wzoru na sinus sumy?
15 lut 20:25