monotoniczność ciągu
Zdam na ~~90%: Ciąg (an) jest rosnący
Zbadaj monotoniczność ciągu (bn)
bn=a2n+1+a2n
Zrobiłem: bn+1−bn i jak to dalej poprowadzić ?
15 lut 19:54
kochanus_niepospolitus:
skoro ciąg {an} jest rosnący to a2n+1 > a2n−1
więc:
bn+1 − bn = a2n+1 + a2n − (a2n + a2n−1) = a2n+1 − a2n−1 > 0
{bn} to ciąg rosnący
Koooooniec
15 lut 20:09
===:
... że rosnący to fakt ...ale bn+1−bn policzone źle
15 lut 20:15
Zdam na ~~90%: Śmiem powiedzieć, że źle to policzyłeś...
15 lut 20:17
kochanus_niepospolitus:
oj tam oj tam .... boliczyłem b
n − b
n−1 .... żadna różnica
15 lut 20:18
Zdam na ~~90%: Źle napisałem bn... =a2n−1+a2n tak jest dobrze
15 lut 20:20
w: ahaha
15 lut 20:21
kochanus_niepospolitus:
toć napisałem ... kwestia zmiany indeksowania
15 lut 20:21
===:
... to bzdet napisałeś ...
Udowodnić coś dla ciągu ... to wykazać dla n≥1
a co to wtedy jest b
n−1 dla n=1

?
15 lut 20:38