granice :)
bart23mannn: lim (41/x − 21/x) x −−> nieskończoność
ma wyjść ln2
15 lut 19:47
Godzio:
| | 1 | |
Tak zapisana granica jest równa 0 bo |
| → 0 więc 41/x → 1 oraz 21/x → 1 |
| | x | |
15 lut 19:54
bart23mannn: no własnie nie bo w odpowiedziach jest inaczej......
15 lut 19:55
3Silnia&6: Niech 1/x = t, wówczas t→0.
| | 4t − 2t | |
(41/x − 21/x)*x = |
| |
| | t | |
| | 4t − 2t | | 4t*ln4 − 2t*ln2 | |
limt→0 |
| =H= limt→0 |
| =limt→0 22t*2ln2 − 2t*ln2 |
| | t | | 1 | |
=lim
t→0 2
t*ln2(2*2
t − 1) = 1*ln2*(2*1−1) = ln2
15 lut 20:06
bart23mannn: Dziękuje
15 lut 20:09