jak dalej zrobić
karol: punkty A=(−6,0) i B=(20,0) są wierzchołki trójkąta prostokątnego ABC o przeciwprostokątnej
AB,wierzchołek C leży na prostej o równaniu y=x,oblicz współrzędne punktu C
15 lut 19:40
Janek191:

C = ( x, x) oraz I AC I
2 + I BC I
2 = I AB I
2
I AB I = 20 − (−6) = 26
I AC I
2 = { x + 6)
2 + x
2
I BC I
2 = ( x − 20)
2 + x
2
czyli
x
2 + 12 x + 36 + x
2 + x
2 − 40 x +400 + x
2 = 26
2
4 x
2 − 28 x − 240 = 0 / : 4
x
2 − 7 x − 60 = 0
Δ = 49 − 4*1*(−60) = 49 + 240 = 289
√Δ = 17
C = ( 12, 12)
=========
15 lut 19:54
karol: dziękuję
15 lut 20:07
Janek191:
Jest jeszcze II rozwiązanie:
C ' = ( − 5, − 5)
===========
15 lut 20:08