Odległość prostych równoległych i skośnych
Marek: podac wzory na odległość prostych równoległych i skośnych z objaśnieniami. Znależć odległość
| | x1+1 | | x2+2 | | x3 | |
między prostymi L1 : |
| = |
| = |
| i L2 k{x1+2x2+x3+1=0 & |
| | 1 | | 2 | | −1 | |
x
1−x
2−x
3+2=0} Mógłby ktoś poratować ? Totalnie nie wiem jak się za to zabrać
Mila:
1) L
1:
k
1→=[1,2,−1] wektor kierunkowy prostej L
1
L
2:
wektor kierunkowy prostej L
2:
k
2→=[1,2,1] x [1,−1,−1]=[−1,2,−3]
| −1 | | 1 | |
| = |
| proste nie są równoległe. |
| −3 | | 3 | |
2) Równanie prostej L
2 w postaci kanonicznej:
Potrzebny punkt przez który przechodzi prosta.
x
1+2x
2+x
3+1=0
x
1−x
2−x
3+2=0 przyjmuję x
3=0
x
1+2x
2=−1
x
1−x
2=−2
−−−−−−−−−−−−−⇔
x
3=0
L
2:
Zbadaj, czy proste są skośne.
Będę za godzinę.