oblicz wartość
Ewa: 1/(5*7)+1/(7*9)+...+1/(59+61)=?
15 lut 18:52
Ewa: 1/(5*7)+1/(7*9)+...+1/(59*61)=?
15 lut 18:57
Mariusz:
Do obliczenia tej sumy może przydać się sumowanie przez części
| | k(k+1)(k+2)(k+3)(k+5) | |
∑k=1n |
| |
| | (k+4)*(k+6)k(k+1)(k+2)(k+3)(k+5) | |
15 lut 19:00
15 lut 19:01
Mariusz:
W mianownikach chyba powinno być (2k+3)(2k+5)
i ułamek trzeba poszerzyć tak aby można było użyć sumowania przez części
15 lut 19:07
kasia: rzucamy dwukrotnie kostka oblicz prawdopodobienstwo zdarzen iloczyn oczek wyrzuconych w obydwu
rzutach jest mniejszy od 25
15 lut 19:10
Ewa: moc omega=36
moc A=32
Prawdopodobieństwo zdarzenia A = 32/36=8/9
15 lut 19:15
kasia: a czemu tak mi wyszlo 11/12
15 lut 19:17
Ewa: odrzucamy tylko (5,5),(5,6), (6,5),(6,6)
15 lut 19:19
kasia: 5,5 jest rowne 25 a ma byc wieksze
15 lut 19:20
Ewa: w zadaniu iloczyn oczek jest mniejszy od 25
15 lut 19:22
kasia: jestes tam
15 lut 19:25
Ewa: jestem
15 lut 19:25
kasia: a czemu nie 5 6 65 66
15 lut 19:28
Ewa: napisałaś, że iloczyn ma być mniejszy niż 25, więc 5*5=25 − odpada, 5*6=30 − odpada, 6*5=30 −
odpada, 6*6=36 też odpada. Mamy 36 wszystkich mozliwości i odrzucamy 4 więc zostaje 32.
15 lut 19:34
kasia: dzieki za pomoc
15 lut 19:38
Ewa: rozumiesz zadanie
15 lut 19:39
kasia: a jak to sprawdzic
15 lut 19:42
jc: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| k(k+2) | | 2 | | k | | k+2 | |
Dlatego nasza suma to
(1/2)[ (1/5 − 1/7) + (1/7−1/9) + (1/9 −1/11) + ... + (1/59 − 1/60) ] = (1/2) (1/5 − 1/60) =
= 11 / 120
15 lut 19:49
Mariusz:
Twoją sumę można też zapisać w postaci
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
| | 1 | |
∑n=1∞anxn=∑n=1∞an−1xn+∑n=1∞ |
| xn |
| | (2n+5)(2n+7) | |
| | 1 | |
∑n=1∞anxn=x∑n=1∞an−1xn−1+∑n=1∞ |
| xn |
| | (2n+5)(2n+7) | |
| | 1 | | 1 | |
∑n=0∞anxn− |
| =x∑n=0∞anxn+∑n=1∞ |
| xn |
| | 35 | | (2n+5)(2n+7) | |
| | 1 | | 1 | |
A(x)−xA(x)= |
| +∑n=1∞ |
| xn |
| | 35 | | (2n+5)(2n+7) | |
| | 1 | | 1 | |
A(x)(1−x)= |
| +∑n=1∞ |
| xn |
| | 35 | | (2n+5)(2n+7) | |
Aby znaleźć tę sumę trzeba by się pobawić całkowaniem szeregu geometrycznego
15 lut 19:49
jc: Oj na koniec pomyliłem się trochę suma = (1/2)(1/5 − 1/61) = 28/305
15 lut 19:51
Mariusz:
Gdybyśmy chcieli znaleźć funkcję tworzącą to przy całkowaniu trzeba by było odpowiednio
dobrać stałą
15 lut 20:01
Mariusz:
Jeśli chodzi o funkcję tworzącą to interesuje nas współczynnik przy x27
czyli po jej znalezieniu wystarczy ją zróżniczkować 27 razy i policzyć wartość w zerze
(możliwe że trzeba będzie skorzystać z granicy)
15 lut 20:34
Mila:
| | 1 | |
Ułamek : |
| chcę przedstawić w postaci różnicy ułamków prostych: |
| | (2n+1)*(2n+3) | |
| 1 | | 1 | | 2n+3−2n−1 | | 2 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 2n+1 | | 2n+3 | | (2n+1)*(n+3) | | (2n+1)*(2n+3) | |
Wracamy do zadania :
| 1 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| *( |
| + |
| + |
| + ....+ |
| + |
| = |
| 2 | | 5*7 | | 7*9 | | 9*11 | | 57*59 | | 59*61 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *[ |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +... |
| | 2 | | 5 | | 7 | | 7 | | 9 | | 9 | | 11 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
..+ |
| − |
| + |
| − |
| ]= |
| | 57 | | 59 | | 59 | | 61 | |
15 lut 21:01
Ewa: Dziękuję bardzo za pomoc
15 lut 22:47
Mila:
15 lut 23:28